Tko je to postpartum doula

U prijašnjem blogu pisali smo o tome tko je to doula i čime se bavi.

Što onda radi postpartum doula?

Postpartum, ili na našem jeziku – BABINJE, period je koji započinje porodom posteljice te traje oko 6 tjedana nakon porod. Taj period iznimno je važan jer se za to vrijeme žena oporavlja od izvanrednog stanja izazvanog trudnoćom i porodom te se reguliraju fiziološke promjene nastale u trudnoći.

Pripremajući se na porod, žena često zaboravlja na period koji će uslijediti neposredno nakon poroda. Time može samoj sebi onemogućiti najbolji mogući postpartum koji može imati, pa je iz tog razloga bitno da ona, kada piše i plan poroda, napiše i plan postpartuma.

Odakle krenuti?

U užurbanom načinu života danas, lišenog predaje praktičnih savjeta starijih i mudrijih žena, mlade mame se često izgube u mnoštvu informacija, samoći i neimanju prave potpore i zajednice. Često počinju misliti na period babinja tek kada se u njemu nađu, uviđajući nedostatak podrške i pripreme.

Postpartum doula je osoba koja pruža infomativnu, emocionalnu, fizičku i duhovnu podršku mami i novoj obitelji u periodu babinja. 

Ona je tu za vas. Za sve one stvari koje vam u tom trenutku trebaju. Ako vam samo treba rame za plakanje, ili razgovor uz kavu, ili vam možda treba svratiti u dućan po namirnice, oprati veš, usisati stan, igrati se sa starijom djecom, pridržati bebu da se možete u miru otuširati, pomoći vam kako da si sami uz pomoć i podršku obitelji i prijatelja organizirate jelovnik – ona je tu za vas.

Što postpartum doula ne radi?

Ne daje vam medicinske savjete.

Ne pregledava vas niti vašu bebu.

Ne zauzima mjesto mužu.

Ne osuđuje, ne kritizira i ne odlučuje umjesto vas.

Ona vam daje informaciju kako biste vi i vaša obitelj mogli donjeti pravu odluku za sebe! Lijepo je u tako osjetljivom periodu života imati pravu podršku.