Tko je doula

Doula, doulos je grčka riječ koja znači sluga –  ona koja služi ženu.

Profesionalni je porodni instruktor koja pruža podršku majci u danima trudnoće, poroda i postpartuma, ne zamjenjujući supruga. Doula je tu da ponudi emocionalnu podršku tijekom teških trenutaka, da pomogne u fizičkim potrebama i uputi rodilju kako da porod što brže protekne.

Tate vole doule jer im omogućuju da budu primarne osobe za emocionalnu podršku suprugama.

Doula je uvježbana za rad s rodiljom i njenim partnerom na jedan neklinički način, vješta je u postizanju pozitivne dinamike porodnog tima ohrabrujući tatu da bude primarna osoba za podršku dok ona ostaje u ulozi sekundarne podrske.

Što doula ne radi? 

Ne donosi odluke umjesto vas!

Ne mijenja ulogu primalje i medicinskog osoblja.

Ne mijenja ulogu partnera.

Ne osuđuje vaše želje i odluke.

Ona je tu za vas, vaša neometana i tiha podrška!

Otac je emocionalno vezan za rodilju i kada stvari postanu teške, često se uplaši. Budući da doula obično nije emocionalno vezana, ona može ostati smirena i ponuditi osjećaj stabilnosti u situacijama koje su često burne.

Nažalost, mnogi su očevi nakon iskustva prisustovanja porodu izašli s osjećajem da su bili bespomoćni. Imati nekoga ondje tko je iskusan s porodom, može smanjiti pritisak sudjelovanja kod oca i dati mu da emocionalno bude uz rodilju bez osjećaja bespomoćnosti.

Kada se otac počinje povlačiti, dobro je potaknuti ga nekim laganim zadatkom ili ga uputiti u to što treba činiti da može nastaviti podržavati svoju suprugu, ili ga pak jednostavno ohrabriti i dati mu do znanja da mu dobro ide.

Ponekad je to sve što mu je potrebno da povrati snagu i nastavi se brinuti za suprugu.
Doule su također od izrazito velike pomoći rodiljama koje nemaju osobu za potporu. Samohrane majke, tinejđerice, rodilje čiji su supruzi spriječeni i one koje samo žele dodatnu potporu – sve one itekako imaju koristi od doule.
Kakva god da je vaša situacija, prekrasno je uza sebe imati iskusnu osobu koja može moliti s vama te podržati vas i vašega supruga za vrijeme toga nezaboravnoga iskustva.