A što s ciklusom?

Kako bismo mogle razumjeti promjene koje nam se događaju u pojedinoj fazi ciklusa, kao i promjene koje nastaju u trudnoći i postpartumu, mi prvo moramo razumjeti što se to svaki mjesec događa u našem tijelu. Raspolagati svojim ciklusom, svojom plodnošću, omogućava ti da spoznaš sebe, to čudo koje se u tebi ostvaruje,ali isto tako da i to znanje preneseš svome mužu u komunikaciji kako bi vaš brak mogao rasti.

Odrastajući, uvijek sam smatrala da ću jednom kada uđem u brak, kao i većina žena koristiti kontracepciju jer sam željela moći raspolagati svojom plodnošću. Željela sam moći zajedno sa svojim budućim mužem sudjelovati u donošenju odluke kada ćemo imati djecu. Činjenica da se upuštam u odnos a ne znam hoću li ili neću ostati trudna u meni je stvarala određeni nemir. U tom trenutku jedina opcija za mene bila je upravo – kontracepcija. Nisam bila neki fan kontracepcijskih pilula pa to nije dolazilo u obzir ali prezervativ je uvijek bio jedna od ponuđenih opcija. Međutim, dogodilo mi se nešto apsolutno neočekivano. Moj budući muž, tada, bio je apsolutno protiv korištenja bilokakvog oblika kontracepcije u braku. Došli smo do kamena spoticanja u našoj vezi i nismo znali kako ćemo to riješiti. Moja neupućenost u ciklus i njegovo nerazumijevanje za mene, moje potrebe i brige postali su izvor frustracija. Stoga sam se bacila  na istraživanje. Dugo, temeljito i sveobuhvatno istraživanje koje je vrlo brzo, na moje čuđenje urodilo plodom. Pa meni uopće ne treba kontracepcija kako bi spoznala u kojoj se fazi ciklusa nalazim! Sve što je bilo potrebno bilo je pratiti znakove plodnosti i bilježiti ih u tablicu. Činilo se jako jednostavno dok se nisam bacila na posao. Ono što sam o sebi spoznala jest da ja sebe uopće ne poznajem. Pa sam polako, mjesec po mjesec pratila i predano bilježila znakove svoje plodnosti. To znanje prije braka uvelike mi je pomoglo i u braku, čak štoviše to znanje proteže se našim brakom i omogućava nam da se potpuno predamo jedno drugome, u sigurnosti znajući da oboje prihvaćamo odgovornost spolnog odnosa.

Sada sigurno imate puno upitnika iznad glave. Možda se pitate, pa dobro koji su to znakovi plodnosti, kako ja to mogu prepoznati, kako se to bilježi? EliMi je ovdje za vas, da vam damo odgovore na ta pitanja.

Krenimo od samog početka. Mnogi od vas ciklus poistovjećuju s menstruacijom. To je, moram vas razočarati – krivo shvaćanje ciklusa.
Koja je razlika?

Menstruacija je samo dio ciklusa, onaj vidljivi dio koji žena vrlo jasno primjeti. Sam ciklus počinje s jednom menstruacijom a završava početkom druge. A što se to između događa? Koji je centralni događaj svakog ciklusa? Zbog čega uopće imamo menstruaciju?

Jeste li ikada tokom ciklusa, negdje na njegovoj sredini, primjetile određeni iscjedak, sluz? Možda ste uz taj iscjedak primjetile da osjećate i izrazitu vlažnost na stidnici. Ja znam da ja jesam. Kao vrlo mladoj djevojci nije mi bilo jasno što je to, samo mi je smetalo. Osjećala sam se kao da je to nešto čudno, nisam razumjela koliko je to važno. Nitko mi nikada nije objasnio što se to samnom događa u toj fazi ciklusa, niti roditelji, niti prijateljice niti škola. Nitko mi nikada nije objasnio važnost plodne sluzi.

O čemu se tu zapravo radi? Dopustite nam da vas polako provedemo kroz mjesečni ciklus jedne žene.

Kao što smo napisale, ciklus žene podijeljen je na određena razdoblja:

  1. Menstruacija
  2. Rano neplodno razdoblje
  3. Plodno razdoblje
  4. Kasno neplodno razdoblje

Prvo razdoblje zovemo MENSTRUACIJA. To je krvarenje iz maternice ( ljuštenje endometrija uslijed pada hormona) koje slijedi otprilike dva tjedna nakon ovulacije, ukoliko jajna stanica nije bila oplođena. To prvo razdoblje je nešto što svaka žena primjeti i zato se uzima kao prvo. Ali, ono nije centar vaše plodnosti, vašeg ciklusa, ono je samo posljedica nečeg što se dogodilo prije. Prema navedenoj definiciji, piše – otprilike dva tjedna nakon ovulacije – što bi značilo da nije svako krvarenje iz maternice menstruacija, samo ono koje je uslijedilo nakon ovulacije. Doći ćemo do toga, ne brinite.

Drugo razdoblje nazivamo RANO NEPLODNO RAZDOBLJE, i to je razdoblje između menstruacije i plodnog razdoblja. Tu je za ženu važno da ona primjeti koje je njeno OSNOVNO OBILJEŽJE NEPLODNOSTI (OON).

OON je nepromjenjivost koja odražava neaktivnost jajnika. Što to zapravo znači? U ovome razdoblju, neposredno nakon menstruacije – razina ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) je niska,te uslijed toga žena primjećuje ili nepromijenjivu suhoću na stidnici ili uz tu suhoću malu količinu vidljivog iscjetka koji je isti svaki dan. Koliko će dana trajati ta suhoća ovisi od žene do žene.

Ovaj je dio ciklusa promijenjiv. Na što mislimo kada kažemo promijenjiv? Mislimo na to da broj dana između vaše menstruacije i plodnog razdoblja može svaki mjesec varirati ovisno o vašem općem stanju organizma. Na primjer, ukoliko je došlo do neke nenadane bolesti, vaš organizam preusmjerava svu svoju energiju u rješavanje tog problema, te neće pokretati reakcije koje bi dovele do plodnog razdoblja odnosno do ovulacije. Na taj način, broj dana vašeg ranog neplodnog razdoblja će se produljiti. Za koliko, u potpunosti ovisi o vama.

Tu bih voljela naglasiti kako je danas opće mišljenje da je jedini normalan ciklus onaj koji traje 28/29 dana. Mi bismo se složile da se s time NE slažemo.

Ciklusi duljine do 35 dana smatraju se normalnim ciklusima. Oni dulji od 35 zovu se dugim ciklusima. Nemojte misliti da ti dugi ciklusi nisu normalni. Oni se također pojavljuju u određenim fazama života kao što je na primjer – menarha (prva menstruacija), dojenje, predmenopauza, ili uslijed pojave stresa, bolesti te nakon prestanka uzimanja pilula, iliuslijed poremećaja hormona. Osim dugih ciklusa, postoje i kratki ciklusi. Kod kratkih ciklusa nema ranog neplodnog razdoblja, nego se na menstruaciju odmah nadovezuje plodno razdoblje. Svakoj se ženi može dogoditi ovakav ciklus, a neke žene uvijek imaju kratke cikluse. I TO JE NORMALNO!

Sada smo došli do PLODNOG RAZDOBLJA. U njemu se stvara karakteristična plodna sluz u vratu maternice koja se prepoznaje po vlažnom osjećaju na stidnici. Ta sluz se osjeti kao vlažnost, ljepljivost ili skliskost u području stidnice, a veće se količine sluzi mogu i vidjeti! Sigurno ste ju mogle primjetiti dok ste na WC-u ili dok se tuširate. Možda ste se čak i pitale što je sada to i je li to normalno. Da, to je apsolutno normalno čak štoviše to znači da vaš ciklus služi svojoj svrsi – oslobađaju jajne stanice iz jajnika!

Za razliku od spomenutog iscjetka u ranom neplodnom razdoblju, plodna je sluz promijenjiva izgledom – SVAKI JE DAN DRUGAČIJA.

Kako bi žena prepoznala svoje plodno razdoblje, ona prvenstveno uči prepoznavati svoju sluz. To je od tolike važnosti da bez te sluzi ona ne može ostati trudna! Ta sluz hrani spermije koji mogu preživjeti u njoj čak 3-5 dana čekajući ovulaciju – centralni događaj ciklusa!

Ovulacija je oslobađanje zrele jajne stanice iz jajnika odnosno folikula. Nakon što se ona oslobodila živi od 12 – 24 sata nakon toga, ukoliko nije bila oplođena, umire. Žena nije plodna samo tih 12 -24 sata, već cijelo vrijeme dok je prisutna plodna sluz! Ona se izlučuje u trajanju od 3-5 dana ( za neke žene ponekad i dulje). Posljednji dan s plodnim karakteristikama ( vlažnost i nabreklost stidnice, povećani limfni čvor u preponama, poveća količina sluzi koja je izrazito rijetka) naziva se DAN VRHUNCA. Kako to možemo primjetiti? Dan vrhunca primjećuje tek idući dan. Na primjer, jučer ste osjetile izrazitu vlažnost i skliskost na stidnici koja vas je pratila cijeli dan, a danas kada ste tokom dana, obavljajući svoje uobičajene poslove, primjetile određenu suhoću. Nema više tog osjećaja skliskosti, kao da se sve posušilo. Danas znate da je jučer bio dan vrhunca. Ono što je izrazito važno naglasiti – u 90% slučajeva dan vrhunca je jednak ovulaciji odnosno, dan vrhunca je dan kada se otpustila vaša jajna stanica. Zamislite, vi hodate gradom, žurite na posao ili sjedite u školskim klupama a vaša se jajna stanica otpušta iz jajnika! Nije li to čudesno? Nosite u sebi jedan biser kojem se treba diviti!

U rijetkim slučajevima ( ali ne i nemogućim ) jajna se stanica može otpustiti dan nakon vrhunca, ili čak dva dana nakon vrhunca. Znači dan ili čak dva dana nakon što ste primjetile vrhunac svojih plodnih karakteristika postoji mogućnost da se jajna stanice otpusti. Mi ne možemo znati je li se ili nije to dogodilo zato kažemo da smo moguće plodne još 1,2,3 dana nakon dana vrhunca. Zašto taj treći dan? Ako se jajna stanica otpustila drugi dan od dana vrhunca ona može preživjeti od 12 -24 sata – zato taj treći dan. Tek četvrti dan ujutro, od dana vrhunca možemo sa sigurnošću reći da više nismo plodne.

Zadnje razdoblje ciklusa zove se KASNO NEPLODNO RAZDOBLJE. To je razdoblje nakon ovulacije sve do dolaska nove menstruacije. Žena primjećuje osjet suhoće, iscjetka ili uopće nema ili ga ima jako malo i on je nepromjenjiv. U ovom razdoblju žena je sigurno neplodna, odnosno ne može ostati trudna jer više nema jajne stanice koja bi bila oplođena. A više nema ni plodne sluzi koja bi omogućila spermijima siguran prolaz do jajne stanice. Koliko traje ovo razdoblje ovisi o ženi, ali 11 – 16 dana nakon dana vrhunca slijedi nova mentruacija. Koliko će to dana biti, 11 ili 15 ili 13 ovisi o ženi. Ali jednom kada žena spozna koliko traje njeno kasno neplodno razdoblje ona zna kada će uslijediti nove menstruacija. Ako njeno kasno neplodno razdoblje traje na primjer 14 dana, ona zna da će 15. dan uslijediti menstruacija.

Sada smo vas ukratko provele kroz sve faze jednog ciklusa, ali koji je smisao toga? Zašto bi to ženi, a onda i njenom mužu trebalo biti važno? Zašto bi to djevojke i mladići trebali znati? Zašto bi roditelji o tome trebali poučavati svoju djecu?

U vama se nalazi jedno čudo, BISER koji vam je darovan! Taj biser treba čuvati, njegovati polako upoznavati!

Kada su i žena i muž upoznati s ovim istinama o sebi, njihov brak raste. Ona zna, prati, bilježi ciklus, detaljno prati i razumije znakove svog tijela. Takva je žena puna dostojanstva, samosvjesna, razumije i poštuje čudo koje se u njoj događa. Kada je muž zajedno sa svojom ženom upoznat s njenim ciklusom on ima poštovanja prema tom čudu koje se u njoj događa, razumije promjene kroz koje ona prolazi, razumije njena raspoloženja, komunicira s njom – oni zajedno uvažavaju i poštuju njen ciklus! Odnose s prema njemu s velikom odgovornošću i strahopoštovanjem!

Što je ženama u braku potrebno u određenim fazama ciklusa?

Razgovor, razumijevanje, bliskost bez odnosa, sigurnost da se bez straha i zadrške može predati svome mužu u potpunoj slobodi jer zna da će se on brinuti za nju i dijete. Sigurna je jer zna da ju on razumije, a tako kada su ispunjene i njene i njegove potrebe nastaje veliki sklad u braku, bez frustracija.

A kako se osjeća žena čiji muž nije/ ne želi biti upoznat s time?

Osamljena i necijenjena. Ima biser koji je skriven u ormaru i nitko mu se ne divi. Nesigurna je i u strahu, svjesna posljedica spolnog čina dok muž sve to shvaća olako, bez odgovornosti. Prihvaća li još jednu bebu? Skrbi li za obitelj? Ima li na umu njeno zdravlje? Možda sada nije dobro za nju prolaziti kroz još jednu trudnoću. Je li on spreman pomoći joj? Postaje ljuta i agresivna jer muž ne razumije nju i njene potrebe te mu se ona ne može predati u potpunosti. Tada ni njegove potrebe ne mogu biti ispunjene.

Ona osjeća bunt, buni se zbog nepravdne, cijela je odgovornost na njoj! Ona ima pravo na to, međutim tu se i muškarcu mora pomoći. Govorimo o plodnosti para – zajedno, muškarac i žena.

Kada muškarac živi i poštuje ono što mu je darovano i povjereno na čuvanje, on preuzima odgovornost, u njemu raste potreba da čuva i štiti svoju obitelj. On poštuje svoju ženu te joj izražava ljubav na njoj razumljiv način, a ona mu je na tome zahvalna i uzvraća poštovanjem prema njemu.

Tada roditelji mogu svoju djecu, svoje kćeri i sinove podučiti o ciklusu, kako da poštuju sebe i druge, kako da se dive tom čudu!

Djevojka koja se prije braka odrekla odnosa kako bi se dobro upoznala sa svojim ciklusom, sama sa sobom, biti će joj lakše u braku. Nije nemoguće poloviti ovo i u braku ali je otežano – mogu vas zbuniti odnosi, dojenje, trudnoća ili bolest. U razdoblju prije braka mladić i djevojka uče jedan o drugome, komuniciraju o ciklusu, odriču se jer nisu još spremni preuzeti odgovornost za svoju plodnost. Kada par tako ulazi u brak, onda se muškarac može odreći odnosa u plodnom razdoblju ako kao par nisu spremni za bebu. On tada ima osjećaj za nju, osluškuje ju, što ona želi, možda joj taj dan više odgovara bliskost bez odnosa, razgovor ili utjeha. Ljubav muža i žene će rasti i onda kada imaju odnose i onda kada ih se odriču.

EliMi to naziva balans između muške i ženske strane. Zato prvo treba upoznati sebe kako biste mogle upoznati drugoga.