Što ako idem na carski rez

Možda nemam iskustvo poroda carskim rezom, ali imam iskustvo pripreme i prolaska kroz tešku operaciju.

Najčešće u pripremi za porod i postpartum, drage trudnice koje unaprijed znaju da će zbog određenih indikacija morati trudnoću dovršiti carskim rezom, ne osjećaju se pozvanima da se pripremaju za porod i postpartum.

Ponekad misli idu u ovome smjeru: „Pa ionako neću roditi prirodno pa mi ne treba priprema.“

Voljela bih vam reći da se za carski rez itekako treba pripremati.

Osim što ćete roditi, vi ćete također proći kroz tešku abdominalnu operaciju u kojoj će vam se prerezati 7 slojeva tkiva. Prošli sam se tjedan pripremala za postpartum s jednom dragom ženom. Kako mi je rekla da ima određene probleme zbog čega je u suglasnosti s liječnikom odlučila ipak umjesto vaginalno roditi carskim rezom, edukaciju smo usmjerile prema pripremi za carski rez kao i oporavku od istog. Kada me pitala jesam li i ja rodila carskim rezom, jer dok smo prolazile korak po korak pripremu osjetila je kao da sam i ja to prošla. Morala sam ju razočarati, i reći da nisam rodila carskim rezom i nemam osobnog iskustva s tim, ali imam iskustvo prolaska kroz tešku operaciju.

Draga mama koja se pripremaš za carski rez,

Znam što znači kada te strah. Znam kako ti je kada moraš doći dan prije poroda u bolnicu zbog uzimanja anemneze i pripreme. Znam kako je to kada legleš na taj hladan stol, razgolićena i sama. Znam kako je kada te oblije hladan znoj i kada ti se tijelo trese. Kada suze cure niz obraze i kada ti se možda nitko u sali ne obraća.
Razumijem kroz što prolaziš, jer sam i sama to prošla.
Želim ti reći da te taj strah neće preplaviti. Hrabra si.
Kada te oblije hladan znoj i pomisliš ajme kako ću ja to – gledaj u dobro. Ti to možeš.
Dok će rezati tvoje tkivo kako bi došli do bebe, razmišljaj – svako ovo „tumbanje“ po mojoj utrobi približava me na korak mojoj bebi.
Kada ćeš se oporavljati, i kada će te boljeti znaj – i to će proći. Gledaj u to kako voziš kolica i kako veselo podižeš svoju bebicu i igraš se s njome. Naoružaj se radošću, edukacijom i dobrom podrškom.
Taj rez koji ćeš imati nije znak da nisi uspjela – već je podsjetnik da si rodila. Reci svome tijelu kako je dobro, kako radi super posao oporavljajući se.

Draga mama,
Želim ti reći da vrijedi pripremati se za carski rez.