Izazovi ranog majčinstva – priča o babinju

Pišući ovo, ležim pored svojeg starijeg djeteta i mazim mu kosu. Prisjećam se kako je to bilo kad je došao doma iz rodilišta, očekivanja koja sam imala, od sebe, od njega, od supruga, i slike koju sam si nametnula kao jedine ispravne – moja beba neće plakati, ona će lijepo spavati u svom krevetiću, ići ćemo u duge šetnje, uživat ćemo.

Nasmijah se sama sebi i svojoj gluposti.

S druge strane leži moja malena kćer, stara tek mjesec i pol. Mirno spava. Sin i ja gledamo kako diše, nježno ju dodirujući po ručicama.

Postpartum je težak, ali predivan. Lagala bih kad bi vam rekla da će sve biti bajno.

Neće.

Možete se pripremiti za sve, ali uvijek će postojati jedna situacija koja vas može izbaciti iz takta.

Zato je to proces, u kojem vi učite o bebi ali i beba o vama.

Dozvolite si da se upoznate.

Dobili ste jedno novo biće, potpuno ovisno o vama. To maleno biće, ima svoj karakter, svoju osobnost, svoju dušu. Ono jest pola mama pola tata, ali potpuno nova osoba. Dozvolite si vrijeme da polako upoznate tu osobu.

Kako pored svih savjeta koje nove mame dobiju, razabrati koji je onaj pravi?

Slušajući sebe. Ako ste u doticaju sa svojim nutrinama, ako raspolažete sobom, ako ste u miru – tada vi instinktivno znate što treba a što ne treba napraviti. Koji savjet ćete primiti, a koji nećete.

Gdje nastaje problem?

Kada je žena izvan svog središta, preplavljena osjećajima i strahom, fokusirana isključivo na maleno biće pritom zaboravljajući da i ona treba pažnju, nježnost i ljubav. Da se o njoj brine.

Stoga, važno je kako se mama osjeća.

Važno je da se ona prvo brine za sebe.

Brigom za sebe, ona se može oporaviti na svim razinama – fizičkoj, psihičkoj i duhovnoj.

Takva briga nije sebična već nužna kako bi ona mogla funkcionirati, prvo sama sa sobom a potom i u okolini.

Jednom mi je baka, u svojoj mudrosti rekla – Miho, žena drži tri čoška kuće, ako želiš da kuća funkcionira – ti moraš funkcionirati. Zato odi i naspavaj se.

Bome trebao mi je san tada.

Kao postpartum doula, kada me pitaju, koji savjet najčešće dajem svojim klijenticama, rekla bih ovaj: Ako si ti dobro i beba će biti dobro. Pobrini se da budeš dobro.

Kako ti možemo u tome pomoći?