Blog o kratkom pojmovniku riječi

Amnionska tekućina (plodna voda) – bistra vodenasta tekućina koja okružuje dijete unutar plodovih ovoja. Dijete guta plodnu vodu, u nju mokri, a služi mu i kao regulator temperature te djeluje kao zaštitni omotač od mogućih povreda. 

Apgar ocjena – klinička procjena stanja novorodenčeta ispitivanjem 5 parametara: srčanih otkucaja, disanja, mišćnog tonusa, odgovora na podražaj te boja kože. Procjena se vrši u prvoj i petoj minuti nakon porođaja tako da se svakom parametru dodjeljuju ocjene od 0-2 te se potom zbrajaju. Najveća agar ocjena je 10/10.

Braxton-Hicksove kontrakcije – nekordinirane kontrakcije misića maternice koje se obično zamjećuju u trećem tromjesečju trudnoće i najcešće ne traju duže od 60 sekundi. Služe pripremi maternice za stvarni porod, a ako su jake mogu biti znak lažnog poroda.

Carski rez – porođaj djeteta pomoću kirurški učinjenog proreza na maternici i trbušnom zidu rodilje.

Vaginalni porod– porod kroz ženin porođajni kanal, grlić maternice i rodnicu.

Epiziotomija– preventivni kiruški zahvat uređivanje tkiva međice(perineuma).

Fontanela – mekani dio na glavi novorođenčeta gdje kosti svoda lubanje jos nisu srasle kako bi bio moguć razvoj djetetova mozga.

Perineum (međica) – dio tkiva koji se nalazi izmedu rodnice i završnog dijela crijeva, analnog otvora.

Porod – cijeli tijek rađanja koji vodi porođaju djeteta, ritmička stezanja i opuštanja misića maternice uz progresivno širenje ušća i nestajanje grlića maternice.

Porođaj– porodna završnica, rođenje djeteta.

Porođajni kanal – kanal kojeg oblikuju misići i kosti zdjelice, a proteže se od maternice do izlaza iz rodnice.

Prirodni porod– porod kod kojeg se ne ometa njegov prirodni fiziološki tijek, a pretpostavlja human pristup stručnog osoblja i izostanak nepotrebnih medicinskih zahvata. 

Sluzavi čep– čep od čvrste sluzi koji zatvara ušće maternice tijekom trudnoće. Ispadanje čepa otkriva promjene grlića maternice i upućuje nas na skori početak poroda.

Vodenjak– vreća sastavljena od nekoliko opni plodovih ovoja u kojoj se u majčinoj utrobi nalazi dijete okruženo amnionskom tekućinom, plodnom vodom. Opne zbog trudova i pritiska djetetove glave spontano pucaju.