Blagoslov poroda

Nakon prvog iskustva poroda carskim rezom, čeznula sam iskusiti porod prirodnim putem.

Osjećala sam duboku čežnju za tim u svojoj drugoj trudnoći. Do pred kraj trudnoće nije bilo izvjesno na koji način će se porod završiti.

Providnošću, smo suprug i ja saznali za EliMi doule, nakon čega sam stupila u kontakt s Eliizabetom, našom porođajonom doulom. Dogovorili smo s liječnikom da ćemo čekati do izvjesnog vremena da trudovi krenu sami, ukoliko ne dođu porod će se završiti carskim rezom.

Bio je to period pun iščekivanja, straha, ali i jedne duboke nade da Bog brine o životu ovog nerođenog djeteta.

Razgovori s Elizabetom su nam ulijevali nadu da je porod prirodnim putem moguć, da je ona tu kao naša podrška i da za nas moli. Jedno nedjeljno jutro, trudovi su došli neočekivano brzo, s jakim i čestim kontrakcijama, na iznenađenje svih. Dolaskom u rađaonu potvrđeno je da porod dobro napreduje i da postoji velika mogućnost da prirodnim putem završi. Trudovi su bili sve jači i konkretniji, velika razlika u odnosu na trudove izazvane na medikamentozni način.

U nekim trenutcima su dolazile kriza i sumnje, hoću li uspjeti izdržati do kraja. Dolaskom Elizabete u rađaonu dobila sam jednu novu nadu.

Naše „druženje“ u rađaoni je bilo ispunjeno molitvom, pozitivnim mislima i poticajima, ohrabrenju da ja to mogu, da je porod blizu kraja. Porod je dobro napredovao, a ja sam svim srcem povjerovala da ja to mogu, odlučila sam biti sabrana i aktivno sudjelovati u porodu, dopustiti da se moja djevojčica rodi. Dobila sam i fizičku snagu, kakvu nisam imala niti na samom početku poroda.

Primalja i liječnik su rekli da je vrijeme za sam izgon, što je i mene iznenadilo da je već došao taj čas….i dogodio se taj susret mene i moje male Veronike (grč.ona koja donosi pobjedu).

Doista, naš Stvoritelj se opet pobrinuo za nas!

Zauvijek zahvalni, obitelj Z.