Billingsova ovulacijska metoda

“Upravljanje plodnošću bez kemijskih ili mehaničkih sredstava i bez izazivanja privremene ili trajne neplodnosti.”

“Znanje kojim bi trebala raspolagati svaka žena.”

“Billingsova će metoda u povijesti medicine biti priznata kao jedno od najvećih otkrića ovog stoljeća.”

“Nov i značajan izbor u traženju odgovarajuće kontrole plodnosti.”

Billingsova metoda je značajan proboj u području upravljanja plodnošću: pouzdana, sigurna, zdrava metoda koja može biti jednako djelotvorna i za postizanje i za odgađanje začeća novog djeteta.

Kako je nastala?

Dvoje australskih liječnika, Evelyn i John Billings, otkrili su da je žena obdarena primjetljivim znakom plodnosti u svakom menstruacijskom ciklusu i da žene mogu pomoću ovog znanja o svom tijelu postići ili izbjeći trudnoću.

Bez obzira jesu li su ciklusi pravilni ili nepravilni, je li žena prestala koristiti pilulu, doji li dijete ili se približava menopauzi. Ovim znanjem o svom tijelu trebala bi raspolagati svaka žena, kojoj je stalo do njenog zdravlja, ženstvenosti i majčinstva.
Nakon objave knjige 1980. godine, metoda se sve spremnije prihvaća, u preko 100 zemalja i u znanstvenim krugovima. Širenju su uvelike doprinjele znanstvene studije prof. Jamesa B. Brown-a iz Melbournea u Australiji i prof. Erika Odeblad-a iz Umee u Švedskoj.

Ovarijski monitor profesora Brown-a koji predstavlja vrhunac njegovog ispitivanja funkcije jajnika, kojim se bavio cijeli život, omogućuje ženama da precizno mjere razine estrogena i progesterona tijekom svog ciklusa.

Iako obično nije neophodan, pokazalo se da je monitor vrijedna dopuna metode u složenim okolnostima, kao npr. kod moguće patologije organa ili privremene reorganizacije hormonskih obilježja. On povećava ženino pouzdanje, a liječnike će uvjeriti da žena doista može tumačiti plodna i neplodna obilježja svoje sluzi.

Upute metode su godinama ostale nepromijenjene.

U početku su bile sastavljene uz pomoć samih parova, a kasnije su ih potvrdile analize hormona. Profesor Odeblad, nakon više od 30 godina istraživanja strukture i funkcije cervikalne sluzi, objasnio je obilježja sluzi i njihovo značenje za funkcioniranje spermija i začeće, pružajući time još jednu potvrdu uputa.

ZAŠTO JE METODA ZNANSTVENO UTEMELJENA?
Dr. John Billings je, odgovarajući na potrebu parova, prepoznao praktičnu vrijednost cervikalne sluzi kao znak plodnosti, pokazao je ženama kako si mogu pomoći poznavanjem svog tijela.
Profesori, znanstvenici James B. Brown, Patricija Harrisson, Meg Smith, su u 17 godina bliske suradnje, analizirali hormone žena koje su pratile promjene cervikalne sluzi uključujući intenzivna ispitivanja dojenja, približavanja menopauzi i neplodnosti.
Profesor Henry G. Burger radeći s profesorom Brownom, ustanovio je hormonsku međupovezanost obilježja vrhunca plodnosti i početka plodnog razdoblja, te je time pružio nesumnjive dokaze vrijednosti ove metode.

ŠTO JE TO BILLINGSOVA OVULACIJSKA METODA?
Skupina melburnških liječnika i medicinskih istraživača radila je na jednostavnom, ali važnom otkriću – da žene same mogu prepoznati kada su plodne, a kada neplodne, prema osobinama sluzi koju mogu osjetiti i vidjeti na otvoru rodnice.
SPOZNAJA o važnosti te sluzi kao znaka plodnosti otkriće je od izvanredne važnosti.

TEMELJ ove metode je primjećivanje i promatranje sluzi.

Ta sluz pokazuje jeste li plodni ili neplodni osjetom koji stvara.

Spomenuta se sluz stvara u grliću maternice.
Grlić je dio maternice koji je povezuje s rodnicom i koji je pod kontrolom spolnih hormona. Znanstvena istraživanja pokazala su da je sluz, osim što označuje plodno razdoblje, ujedno i neophodna da bih moglo doći do začeća. Jer, bez ove sluzi, spermiji ne mogu proći kroz grlić u maternicu, te brzo propadaju u kiselim uvjetima rodnice. Ukoliko se trudnoću želi odgoditi, potrebno je odgoditi spolni odnos kada sluz označuje moguću plodnost. Za većinu parova to znači da za spolne odnose imaju na raspolaganju otprilike polovicu dana uobičajenog menstrualnog ciklusa. Dani kada su na raspolaganju za spolne odnose uglavnom su raspoređeni kroz ciklus tako da razdoblja suzdržavanja ne traju dugo ni u jednom ciklusu.

Ako par želi imati dijete, ova im metoda može u tome pomoći. Zaista, mnoge žene koje su imale poteškoća u nastojanju da zatrudne, začele su upravo prateći sluz koja označuje plodnost te podešavajući prema tim danima vrijeme spolnih odnosa.
Ova ovulacijska metoda prirodna je metoda kojoj nisu potrebna ni kemijska ni mehanička kontracepcijska sredstva – dostatno je prepoznavati promjene sluzi i primjeniti stečeno znanje.
Obično se već nakon nekoliko ciklusa praćenja sluzi stekne povjerenje u metodu.

Važno je svakodnevno bilježenje zapažanja, posebno u početku.

Poznato je da su najmanje tri afričke plemenske skupine (Taita, Kamba i Luo) koristile kroz prošle naraštaje sluz stvorenu u grliću kao pokazatelj plodnosti. Starac iz australskog domorodačkog plemena Niranji opisao je kako su starije žene iz njegovog plemena odvodile mlade djevojke na posvećeno mjesto, gdje su ih poučavale o sluzi.
Jednogodišnja provjera metode u pet zemalja, koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), dokazala je pouzdanost metode. Rezultati pokazuju da je metoda djelotvorna u više od 97% slučajeva, što znači da kod 100 parova koji godinu dana slijede upute ove metode možemo očekuvati da će doći do najviše tri trudnoće.
Rezultati provjere Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju također da više od 90% žena može već tijekom prvog ciklusa napraviti prepoznatljivi prikaz svojih

plodnih i neplodnih dana.

Od većine drugih metoda ova metoda traži visok stupanj motivacije i suradnje!

Parovi koji imaju čvrstu i trajnu vezu obično se lakše prilagođavaju metodi, s obzirom na to da ona, ako se želi izbjeći trudnoća, traži odgađanje spolnih odnosa u određene dane. Uspješno korištenje metode traži od partnera da se ponašaju u skladu sa znakovima koje sluz daje o plodnosti. To znači da ćete ponekad svoju ljubav trebati pokazati na druge načine, a ne spolnim odnosima. Prirodno planiranje obitelji je najdjelotvornije kada par jasno zna želi li novo dijete ili ne. Ako je par u pogledu toga neodlučan, može se dogoditi da iskuša plodne dane i riskira – odstupajući od pravila metode.

OVA METODA ODGOVARA – PRUŽA:

– parovima koji smatraju da je kontrola plodnosti zajednička odgovornost i da se zbog nje niti od jednog partnera ne bi smjelo zahtjevati da ugrozi svoje zdravlje izazivanjem privremene ili trajne neplodnosti ili druge načine

– može se primjeniti u svim razdobljima ženskog plodnog života, bilo da je menstruacijski ciklus pravilan ili nepravilan, nakon prekida korištenja pilule, za vrijeme dojenja, ili u razdoblju približavanju menopauzi

– nema štetnih posljedica i ne narušava prirodne procese u tijelu

– parovi koji koriste metodu riješili su se i estetskih nedostatka sredstava kao što su prezervativi, dijafragme, spirale

– za ovu metodu ne treba nikakav pribor, a sve obavijesti koje su potrebne za regulaciju vaše plodnosti dobivate iz vlastitih prepoznatljivih obilježja sluzi

– osjećaj dubokog zadovoljstva i radosti, koji proizlazi iz prilagođavanja prirodnom ritmu vlastitog tijela

– pruža dragocjenu pomoć za održavanje vašeg ginekološkog zdravlja

– nepravilnosti menstrualnog ciklusa ne trebaju više biti tajna, ako se počne razvijati neka abnormalnost, vaša će vas sluz na to upozoriti dovoljno rano da bi liječenje bilo uspješno