7 istina o rađanju

Drage žene, vjerujem da svaka od vas ima svoju predodžbu o tome kako bi trebao izgledati savršen porod. Za neke od vas taj divan događaj povezan je sa slikom prostorije ispunjene članovima obitelji i prijateljima dok druge žele to intimno iskustvo podijeliti samo sa suprugom. Jedne sanjaju o rađanju u udobnosti vlastitog doma, dok druge više cijene porod u rodilištu. Predodžbe o tome kakav bi trebao biti idealan porod mogu se razlikovati poput otisaka vaših prstiju. Upravo stoga, najveća je pogreška smatrati da je samo jedan od mnoštva načina ispravan, te proglasivši sve ostale pogrešnima, zahtijevati da se on primijeni na sve osobe. Svatko od nas stvoren je kao jedinstveno biće pa je sasvim razumljivo da su i naši porodi takvi, te da se razlikuju jedan od drugoga.

Medicinski gledano svaki je porod završetak trudnoće kojim se dijete i posteljica iz maternice iznose u vanjski svijet. S obzirom na sam proces, iskustvo poroda praćeno je i određenim osjećajem boli kao i svjedočenjem svake majke da se ta bol gotovo istog trena i zaboravlja. Taj fenomen koji se javlja uzrokovan je djelovanjem hormona unutar našeg tijela o kojima će više riječi biti nešto kasnije.

Mnoge se žene na sam spomen poroda usredotoče upravo, i gotovo isključivo, na samo taj pojam – bol. Istovremeno, međutim, velik broj žena intuitivno osjeća kako bi dolazak novog bića na ovaj svijet trebao biti i nešto više. Ovo je mjesto upravo za sve vas koje ste u potrazi za načinom koji bi porod pretvorio u prekrasno iskustvo.


1. OČEKIVANJE

Do sada ste već sasvim sigurno nebrojeno puta čuli da čovjek svojim mislima i uvjerenjima privlači određena zbivanja u svoj život. I u ovom slučaju vrijedi isto pravilo. Način na koji nešto doživljavamo, ono što očekujemo, ono što već sada zamišljamo kao blisku budućnost vrlo će se vjerojatno i dogoditi, i to upravo na način koji smo predvidjeli. S obzirom da je svaki doživljaj poroda isključivo subjektivan, moć Vaših misli i sugestija u ovom je slučaju od neprocijenjive vrijednosti. Vaša očekivanja ne samo da će utjecati na Vaš osobni doživljaj poroda već će i objektivno utjecati na kemijske procese Vašeg tijela mijenjajući tako tijek cjelokupnog poroda. Prva istina o rađanju zbog svega navedenog glasi: „Očekujte prekrasno iskustvo koje ćete pamtiti cijelog života i doživjet ćete ga.” Vaše tijelo proći će kroz nevjerojatan proces otpuštanja novog života u vanjski svijet. To je najprisniji trenutak koji dijelite Vi i Vaša beba. Doznajte sve o trenucima koji Vam prethode, prepoznajte naučeno u procesima kroz koje Vaše tijelo prolazi i vjerujte u  dobro. I… dobro će Vam se dogoditi.


2. MATERNICA I NAČIN NA KOJI SVOJIM MISLIMA MOŽETE UTJECATI NA TIJEK PORODA

Maternica je građena od triju slojeva (vanjski, srednji i unutarnji) koji se zajedno stručno nazivaju miometrij.

Iako su oni međusobno isprepleteni i čine jedan veliki mišić, tijekom poroda svaki sloj ima zasebnu ulogu.

VANJSKI SLOJ položen je okomito. Vlakna počinju kod grlića maternice, protežu se preko vrha maternice pa straga prema dolje sve dok ponovo ne dosegnu grlić maternice.To je onaj dio maternice koji je odgovoran za otvaranje ušća i potiskivanje djeteta van.

SREDNJI SLOJ je bogat krvnim žilama koje opskrbljuju maternicu, posteljicu i dijete hranjivim tvarima i kisikom. Svrha ovog sloja je podržavanje krvnih žila maternice.

VLAKNA UNUTARNJEG SLOJA  položena su vodoravno i okružuju maternicu. Primarna uloga ovog sloja je zatvaranje ušća i smanjivanje maternice nakon poroda. Sekundarna uloga je ukrućivanje s ciljem zaustavljanja poroda ukoliko se rodilja uplašila.

Mozak reagira na vanjske podražaje. Zbog toga napetost ili strah kod rodilje mogu dovesti do situacije u kojoj će se unutarnji mišićni sloj maternice ukrutiti i oduprijeti naporima vanjskog sloja za širenjem. Kako ta dva mišićna sloja u tom trenu rade jedan protiv drugoga, maternica se počinje nalaziti u stanju stresa i javlja se bol.

Kada se žena zbog straha, u stanju velike napetosti, nesvjesno opire trudovima, ona zapravo utječe na stvaranje sve veće boli.

Doživljaj maternice kao nježnog doma Vaše bebe, malenog hotela u kojem je sve namješteno baš kako treba, olakšava rodilji da u trenutku poroda ne djeluje sama protiv sebe već da u skladu sa svojim tijelom pomogne bebi da, što je moguće mirnije, uđe u novi život.


3. INTIMA ŽENE MOŽE SE SAČUVATI NA PORODU

Povreda intime prilikom poroda (brijanje, klistir, odijevanje rodilja, ponašanje i govor porodničara i primalja) upravo je jedan od najsnažnijih mehanizama koji može proizvesti nelagodu i strah, smanjiti kontrakcije ili ih u potpunosti zaustaviti, te tako produljiti i otežati porod.

Mnoge žene navode kako ih je upravo trenutak odlaska u rodilište dodatno uplašio. U jednom trenu morate napustiti Vaš dom u kojem ste se osjećale ugodno i sigurno, i krenuti u nepoznato. Što me tamo čeka? Kakvo je osoblje? Kakva je prostorija u kojoj ću boraviti? Što sve mogu očekivati…?

Naime, hormon oksitocin, hormon ljubavi, sramežljiv je hormon koji ne voli vanjske podražaje, buku, svijetlo; ključan je za porod i dojenje; lučimo ga kod maženja, ljubljenja, držanja za ruke…, iznimno je bitan kako bi porod napredovao prirodnim tijekom, a njegovo je izlučivanje moguće dodatno potaknuti tako što ćemo se okružiti ljudima kojima vjerujemo i na taj način stvoriti atmosferu povjerenja i sigurnosti.

Kada žena doživljava strah (kao što smo već opisali u prethodnom koraku), ona napinje svoje tijelo opirući se trudovima.

Čineći to žena pokreće simpatički dio autonomnog živčanog sustava koji potom signalizira unutarnjem sloju maternice da pokuša zaustaviti otvaranje ušća. Taj dio živčanog sustava odgovara na vanjske podražaje i počinje djelovati tako da štiti tijelo.

Mozak reagira na vanjske podražaje (napetost ili strah), što može prouzročiti situaciju u kojoj se unutarnji mišićni sloj maternice ukruti i tako odupre naporima vanjskog sloja za širenjem.

Kako ta dva mišićna sloja rade jedan protiv drugog, maternica se počinje nalaziti u stanju stresa i javlja se bol.

Pokušajte svoje misli usmjeriti na dijete. Ono također zna što mu je činiti. Jednako kao što zna sisati prst, smijati se, povlačiti pupčanu vrpcu, tako zna i za trenutak početka poroda. 

Kada majka prolazi kroz trudove (kontrakcije), tijelo bebe uz pomoć kontrakcija spušta se niže u zdjelično dno. Taj proces nazivamo hormonskim skladom između majke i djeteta. Pod pritiskom djetetove glavice ušće maternice (cerviks) počinje se otvarati. Kako trudovi vremenom postaju jači, upravo taj pritisak potiče proizvodnju prirodnog analgetika (endorfina).  

Nakon što žene koje žele prirodan porod zamole osoblje bolnice da se na njima ne primjenjuju umjetni analgetici gotovo odmah osjete olakšanje koje nosi nadolazeći prirodni endorfin.

Koliko god Vam se činilo čudnim, znajte da i Vaša beba prolazi kroz porođajnu bol.

Uzimanjem epiduralne anestezije odvajate se od svoje bebe i ona dalje kroz porod mora prolaziti sama.


4. STRPLJENJE JE KORISNIJE OD POSEZANJA ZA DRIPOM

Kada se primjeni umjetni oksitocin (drip), tj. kada se daje intravenozno, njegova je količina znatno veća od one koja se prirodno luči na početku poroda. Kako bi se što brže postigao željeni ritam kontrakcija, ta se količina svakih nekoliko minuta povećava puno brže nego što bi se to dogodilo prirodnim putem.

Za razliku od spontanog poroda, indukcija dripom češće završava porodom pomoću vakuuma ili forcepsa, pa čak i carskim rezom, jer prejake kontrakcije maternice mogu prouzročiti fetalni stres.

Porodničare starije generacije učili su da tijekom indukcije oksitocinom majku nikada ne ostavljaju samu jer postoji znatno veća mogućnost puknuća maternice tijekom kemijski induciranih poroda u odnosu na spontane.

Čekati na prirodan tijek trudova, otvaranje ušća, tranziciju – izgon, čekati na porod posteljice iziskivalo bi od osoblja i dobro pripremljene rodilje, prije svega, puno više strpljenja i vremena. To je, nažalost, postao luksuz koji si u modernim rodilištima zaposlenici ne mogu priuštiti. Neovisno o tome morate znati da imate pravo odbiti drip i zahtjevati da se poštuje Vaša želja za prirodnim porodom.


5. EPIZIOTOMIJA
SMIJETE ZAMOLITI DA SE NA VAS NE PRIMJENJUJE

Zaboravili smo na moć vagine!

Moguće je roditi bez i najmanje ozljede ako se ženi omogući odgovarajuća pomoć, priprema, atmosfera, pažnja, te položaj u kojem rađa.

Do sada su o primjeni epiziotomije provedena i evaluirana mnoga istraživanja. Medicinska znanost potvrđuje da rutinska epiziotomija ima puno ozbiljnih nedostataka.

Samo u  rijetkim slučajevima, npr. kada je život djeteta koje se treba roditi ugrožen, epiziotomija može biti opravdana.

Pažljivom analizom dokaza potvrđeno je da stopa epiziotomije veća od dvadeset posto ni u kom slučaju ne može biti opravdana.

Sada malo zanimljiviji dio!!!

Muškarci smatraju normalnim da se njihov spolni organ može znatno povećati, a zatim i smanjiti tako da se pritom ni na koji način ne ozlijedi.

Kad bi porodničari i žene znali da i ženske genitalije imaju sličnu sposobnost, stopa epiziotomija i puknuća međice u trenu bi se smanjila.

Nadam se da će me žene ovdje razumjeti kada govorim o osjećaju bubrenja u vagini tijekom predigre vođenja ljubavi. Jedina razlika između bubrenja koje se događa muškarcima i onog koje se događa ženama je u tome što oni svoje mogu vidjeti, a žene svoje ne mogu.

Ipak bubrenje kod žena jednako je stvarno i važno, i to pogotovo tijekom rađanja.

Ako tkivo nije dovoljno nabubrilo u trenutku izlaska djetetove glavice, glavica će se silom gurati kroz vaginalno tkivo koje nije do kraja omekšalo i otvoreno.

Ponovno ću ovdje spomenuti hormon oksitocin. U životu žene ovaj se hormon luči najviše za vrijeme orgazma, utječe na naš spolni poriv i ključan je za porod.

Moć dodira u ovom je trenutku nevjerojatna. Mazite se s partnerom, ljubite se! Suprug Vam može masirati stopala, dlanove, glavu, ramena, vrat….nježan dodir….I u bolnici pokušajte očuvati te nježne trenutke sa svojim partnerom. Ne sramite se. To je Vaš porod!

Prekid u napredovanju trudova, lubrikacije i lučenja oksitocina nastaje u trenutku kad odlučite krenuti u rodilište. Osjećaj straha, neizvjesnosti. Sve je to sasvim normalno. Pokušajte ostati u miru koji ste njegovali u intimi svog doma! 

Otvorenost Vašeg ušća u tom se trenutku može smanjiti. No, ne brinite. Nastavak otvaranja slijedi u bolnici.Vi to možete. Ne bojte se!


6. SVAKA ŽENA NOSI U SEBI ZNANJE I SNAGU ZA RAĐANJE

Vjerujte mi…Vi to možete!

Vi znate kako poroditi svoju bebu!

Vi u sebi nosite neograničenu moć, intuiciju!

Ne morate se osloniti na tuđa iskustva. Duboko u sebi posjedujete mir!

Serije, filmovi, negativne priče, iskustva….sve se to stoljećima upisuje u naš genom. Svaka stanica Vašeg tijela to osluškuje…

Razumljivo je da se nakon takvih priča žene boje poroda.

Zašto?

Zato što strepe da će ih boljeti. Kada se nečega bojimo, skloni smo tome se odupirati.

Posljedica?

Unutarnji sloj maternice postaje krut stvarajući tako mnogo veću bol nego što bi žene inače normalno doživljavale. Događa se upravo ono čega su se bojale.

Stiskanje šaka, mrštenje ili čak mentalni otpor porodu može započeti ciklus koji vodi ka nepodnošljivoj boli i stvara mehanizam : STRAH – NAPETOST – BOL

Doživljavate strah i neizvjesnost, te niste sposobni kontrolirati misli i održati usredotočenost za vrijeme poroda.

Ako neprestano govorite: ” Ovo mi se ne sviđa.” ili ” Strah me. Neka ovo prestane.”, tada se negativnim mislima odupirete porodu, te će on biti daleko teži i nešto čega se ne biste željeli prisjećati.

Molim Vas, barem pokušajte održati stav povjerenja, sigurnosti i kontrole za vrijeme trudova.

  1. Stav

Od presudnog je značaja kakve su Vaše misli za vrijeme poroda.

Umjesto da kažete : ” Ja to ne mogu.”

Recite : ” Došla sam do tu. Usredotočit ću se isključivo na ovaj trud, prebrodit ga i bit ću u ovom trenutku sada i ovdje ne razbijajući glavu o onome što me još čeka. Ovo što upravo sada radim jedan je trud bliže susretu s mojim djetetom.”

• Disanje

Vaše disanje ima izravan učinak na intenzitet porođajne boli.

Kontrolirano abdominalno disanje vrlo učinkovito pomaže Vašem tijelu da se dublje opusti.

Ta je metoda korisna za opuštanje mišića unutarnjeg sloja maternice dopuštajući time vanjskom sloju da svoj posao obavi brže i bezbolnije.

• Opuštenost mišićnog tkiva

Sposobnost da tijekom trudova održite mišiće opuštenima.

Spontani odgovor na nadolazeći trud je otpor. Čelo se nabire, šake stišću, laktovi koče, leđa oblikuju luk, ramena se dižu i stražnjica se steže u pokušaju da se borimo protiv boli.

Kako bismo to izbjegli dopustimo mišićima da se opuste tijekom trudova. Potrebna je odlučnost, disciplina i vježba.

ZAPAMTITE!
JEDAN NAPETI MIŠIĆ MOŽE POSLATI PORUKU VAŠEM TIJELU DA SE NALAZI U OKOLINI OPASNOJ ZA ROĐENJE DJETETA UVJETUJUĆI TAKO DUŽI I BOLNIJI POROD! VAŠA BEBA TO OSJEĆA.

No, sve je to nepotrebno jer žene su stoljećima rađale vjerujući instinktima vlastitog tijela i uputama majke prirode.

Vjerujte mi…Vi to možete!

Vi znate kako poroditi svoju bebu!

Vi u sebi nosite neograničenu moć, intuiciju!

Ne morate se osloniti na tuđa iskustva.

Duboko u sebi posjedujete mir!

Duboko u sebi instinktivno znate što Vam je činiti!


7. FAZE PORODA KROZ KOJE PROLAZITE

LATENTNA FAZA PORODA:

🌺 Osjetili ste da bi to mogao biti Vaš prvi trud. Ponašajte se kao da Vam nije ništa. Opustite se na bilo koji način. Obavljajte svakodnevne aktivnosti prateći uobičajen ritam dana. Perite suđe, pometite pod, slušajte glazbu, provjerite sadržaj torbe pripremljene za odlazak u bolnicu, distancirajte se od vanjskog svijeta, povucite se u osamu.

Sakupljajte oksitocin; uživajte u ukusnoj hrani; neka je mirno, ugodno, tiho, intimno.

Otvorenost Vašeg ušća je od 0 do 4 cm. Ovo je najdulja faza.

Razmak između trudova je 5 do 8 min., traju 30 do 45 sek. i blagi su. 

Ako žena u ovoj fazi trpi razdiruću bol znači da je ušla u krug: strah – napetost – bol

Ta bol nije normalna. Pokušajte prethodno navedenim tehnikama potaknuti lučenje oksitocina i ući u stanje opuštenosti.

AKTIVNO PORODNO DOBA:

 🌺 U aktivnoj fazi izraz Vašeg lica počinje se mijenjati.

Nije Vam više do šale, smijeha ili razgovora tijekom trajanja trudova. 

Pokušajte ostati mirni. Između trudova još uvijek možete pričati, ali sakupljajte snagu za nadolazeći trud. U ovoj fazi žene znaju širiti noge pomažući tako zdjelici da se otvori. To je sasvim prirodno. Polako će nadolaziti endorfini ( prirodni analgetici). Iščekujte ih, oslonite se na ljude oko sebe.

Sada se javlja Vaš prvi: ” O joooj!”. Prvi užas.

U ovoj fazi obično pomislite:”Koliko će ovo trajati? Da li će me boljeti još jače? Boli me, a otvorena sam samo 5cm! Bol koja će doći sigurno je višestruko veća od ove.”

Vjerujte mi, to nije istina! Istina je da niste na pola puta. Nakon što žena dostigne otvorenost 5cm, dalje sve ide glatko. Štoviše, bol od trudova neće se udvostručiti već će ostati jednaka tijekom nastavka procesa otvaranja.

Razmak između trudova je 3 do 5 min., a traju od 45 do 60 sek.

Privlačno je vratiti se u krevet, ali bez gravitacijskog učinka uslijed pritiska djetetove glave na grlić vrata maternice otvaranje će dulje trajati, a smanjit će se i lučenje endorfina. 

Postoji slogan : USTANI I RODI! U tome ima dosta istine.

TRANZICIJA:

 🌺 U ovoj fazi nastupa potpuna koncentracija i duboka potreba za snom između trudova.

Abdominalno disanje postaje pliće i kraće, ali još uvijek je sporo i pod kontrolom.

Iako je ovo najintenzivniji dio poroda ujedno je i najkraći.

Javlja se osjećaj nemoći, snažan pritisak u zdjelici, povraćanje, mokrenje, velika nužda, znojenje, očaj, “Ja to ne mogu”, a zapravo, to je kraj…

Sve ovo normalni su znakovi napretka tijeka poroda i dokaz da Vaše tijelo radi veoma naporno.

Proslavite te trenutke jer to samo znači da će se dijete ubrzo roditi.

Razmak između trudova je 2 do 3 min., a traju od 60 do 90 sek.

Ova faza prijelaznog razdoblja može djelovati zastrašujuće, no to je znak da se stvari dobro odvijaju i samo je jedna od normalnih faza poroda kroz koje Vaše tijelo mora proći kako biste ubrzo primili Vaše dijete u naručje.

Ovdje možete osjetiti kako se Vaša beba okreće i spušta u porođajni kanal. Ne bojte se već samo recite: ” Oooo bebo moja, puštam te.”

IZGON – TISKANJE:

 🌺 Događa se da nemate pravog osjeta za tiskanje.

Ponekad trebate upute.

Kod prvorotka glavica se spušta i vraća nazad gotovo sat i pol.

Osjećaj tiskanja u ovoj fazi vrlo je sličan onom kod pražnjenja crijeva.

Budući da mala djetetova glava pritišće živce rektuma izaziva osjećaj kao kad morate na WC.

Najprirodniji je način tiskanja onaj za koji Vi osjećate da je dobar. Većini žena to dođe spontano i najsigurniji je način poroda.

Dijete se spušta malo po malo nježno rastežući tkivo rodnice da ne bih došlo do razdora.
Svaki put kada potisnete prema dolje ( kao da vam rade crijeva), pomičete dijete bliže međici. Trudovi koje sada osjećate podnošljiviji su od trudova potrebnih za otvaranje ušća i mnoge žene izjavljuju kako se tijekom njih ugodno osjećaju.

POROD POSTELJICE:

 🌺 Dijete je tu!

Sada ćete po prvi puta pogledati svome djetetu u oči i prekriti ga poljupcima.

Taj prvi sat je onaj koji nikada nećete zaboraviti.

U međuvremenu posteljica će se spustiti niz porođajni kanal kako bi se porodila.

Iako je Vaše dijete rođeno, proces rađanja još nije završen. Tijekom slijedećih pola sata Vaše će tijelo prirodnim procesom izbaciti posteljicu. Naša medicinska praksa, nažalost, nerijetko ne poštuje ovaj prirodni proces već užurbano, bez strpljenja potiče njeno izbacivanje.

Vi, kao rodilja, imate pravo ljubazno zamoliti da se poštuje prirodan tijek Vašeg poroda od samog početka pa sve do kraja ( poroda posteljice), te odgoditi rezanje pupčane vrpce dok ona do kraja ne otpulsira.

Još jedna zanimljivost!

Do sada ste već sigurno primijetili kako u ovim opisima faza poroda nedostaje puknuće vodenjaka. To je stoga što unatoč većini scena iz filmova u kojima se upravo ta situacija navodi kao siguran pokazatelj početka poroda, u stvarnosti ona može dogoditi u bilo kojoj njegovoj fazi, a nemali je broj poroda kod kojih do toga niti ne dolazi već se beba rađa unutar vodenjaka.          
Sve to govori nam u prilog početnoj tvrdnji da su poput nas samih i naši porodi, iako u svojoj biti identični, zapravo potpuno jedinstveni. Zato svaki put iznova krenite u tu nevjerojatnu avanturu života s radošću osluškujući signale koje Vam šalje Vaše tijelo ne zaboravljajući pritom na one koje Vam šalje Vaša beba jer naposlijetku, tko bolje od nje same zna kada je spremna upoznati Vas i svijet koji je okružuje.